Faq

Wat is het verschil tussen kijk-goed.nl en kijkwijzer.nl?

Kijkwijzer waarschuwt met een leeftijdsadvies en met pictogrammen tot welke leeftijd het kijken van een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn. Kijkwijzer doet geen uitspraak over of een film geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Een documentaire kan het advies 'Alle leeftijden' hebben omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. Maar de film kan toch ongeschikt zijn omdat het onderwerp te moeilijk is. Kijk-goed geeft een geschiktheidsadvies. Ook wordt aangegeven welke thema’s in de film worden behandeld en bij welke leerdoelen en kerndoelen van onderwijs de film aansluit. Ook wordt altijd de kijkwijzer van de film vermeld. Meer informatie over kijkwijzer kunt u vinden op de website kijkwijzer.nl.


Heb ik toestemming nodig om een film op school te vertonen?

Gebruikt u film- en televisiebeelden op school als onderdeel van film- of mediaonderwijs of in de context van een les? Daarvoor heeft u geen toestemming nodig. Dit gebruik moet dan wel in het schoolplan zijn vastgelegd. Als u een film of televisieprogramma op school laat zien ter ontspanning heeft u daarvoor wel een vergunning nodig.
Download via filmservice.nl het tariefblad.


Heb ik toestemming nodig om een film te laten zien buiten het onderwijs?

Voor het vertonen van een film is (vaak) toestemming nodig van de makers. Dit regelt u met de distributeur, via www.filmdistributeurs.nl. Toestemming voor het vertonen van een dvd regelt u via www.filmservice.nl.


Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie. Waar kan ik terecht?

De afdeling Educatie van EYE adviseert onderwijs, filmbranche en andere culturele instellingen over de mogelijkheden van filmeducatie. Neem voor vrijblijvend advies contact op met de afdeling educatie van EYE via educatie@eyefilm.nl.

Ook kunt u terecht op de volgende sites:
filmeducatie.nl biedt een overzicht van landelijk aanbod filmeducatieve activiteiten van het Netwerk Filmeducatie, dat bestaat uit 20 landelijke filminstellingen. U kunt er terecht voor workshops, lesmateriaal, schoolvoorstellingen en lezingen. Het aanbod is geschikt voor schoolgroepen in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs, en voor volwassenen. Ook vindt u op filmeducatie.nl inspirerende docententrainingen.
filmenmediawijsheid.nl verbindt filmeducatie aan kerndoelen/eindtermen van verschillende vakgebieden in het onderwijs. Op deze manier draagt de site bij aan het integreren van filmeducatie en mediawijsheid in het onderwijs.


Audiodescriptie via Earcatch

Bij films is aangegeven of er wel of geen audiodescriptie beschikbaar is bij een film. Audiodescriptie maakt films toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Je kunt hiervoor de Earcatch app gebruiken. Zie ook https://earcatch.nl/. Hoe werkt het? Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie?

Neem voor vrijblijvend advies contact op met de afdeling educatie van EYE via educatie@eyefilm.nl.