FAQ

 

Wat is het nut van filmeducatie?

Met film worden op wereldwijde schaal uiteenlopende ideeën, gevoelens, opvattingen, kennis en informatie voor nieuwe generaties gedeeld. Filmeducatie maakt leerlingen op inspirerende wijze bewust van de verschillende manieren waarop bewegend beeld dat doet.

 

Wat is het verschil tussen Kijk-goed en Kijkwijzer?

Kijkwijzer waarschuwt met een leeftijdsadvies en met pictogrammen tot welke leeftijd het kijken van een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn. Kijkwijzer doet geen uitspraak over of een film geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Een documentaire kan het advies 'Alle leeftijden' hebben omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. Maar de film kan toch ongeschikt zijn omdat het onderwerp te moeilijk is. Kijk-goed geeft een geschiktheidsadvies. Ook wordt aangegeven welke thema’s in de film worden behandeld en bij welke leerdoelen en kerndoelen van onderwijs de film aansluit. Meer informatie over kijkwijzer kun je vinden op de website Kijkwijzer.nl.

 

Heb ik toestemming nodig om een film op school te vertonen?

Gebruik je film- en televisiebeelden op school als onderdeel van film- of mediaonderwijs of in de context van een les? Daarvoor heb je geen toestemming nodig. Dit gebruik moet dan wel in het schoolplan zijn vastgelegd. Je hebt wel een vergunning nodig als je een film of televisieprogramma op school laat zien ter ontspanning. Dit regel je met de desbetreffede distributeur of rechthebbende.

 

Hoe kan ik de films in de klas inzetten?

Naast het bekijken van de films met de klas is het ook van belang om in te gaan op de verschillende aspecten die betekenis geven aan het werk. Daarom staat er bij vele filmtips een verwijzing naar lesmateriaal vermeld. Dit lesmateriaal kun je veelal gratis inzetten (mits anders vermeld). Er is verschillend lesmateriaal beschikbaar: van digitale lessen in LessonUp tot lesbrieven en docentenhandleidingen. Bij de films waar geen lesmateriaal bij zit staan bijna altijd wel tips vermeld hoe je deze in de klas kunt behandelen: welke filmische aspecten interessant zijn, welke maatschappelijke contexten van belang zijn, en welke perspectieven aansluiten op het specifieke onderwijscurriculum. Heb je meer behoefte aan persoonlijk advies hoe je een specifieke film kunt inzetten, neem dan contact op via NetwerkFilmeducatie@eyefilm.nl.

 

Wie heeft de lessen gemaakt op Kijk-goed?

Het overzicht aan filmeducatie tips op Kijk-goed is zorgvuldig samengesteld door een redactie die onderdeel is van het coördinerende team van het Netwerk Filmeducatie. De bijbehorende lessen zijn voornamelijk ontwikkeld door de leden van dit netwerk. Een klein deel van de geselecteerde lessen is van aanbieders buiten het netwerk maar in lijn met de visie van het netwerk.

 

Wat is LessonUp?

Op Kijk-goed wordt regelmatig verwezen naar lesmateriaal dat in LessonUp ontwikkeld is. "Met LessonUp geef je gevarieerde interactieve lessen met video's, afbeeldingen, interactieve vragen en quizzen. Je betrekt jouw leerlingen nog meer bij de les en differentieert op een laagdrempelige wijze naar hun persoonlijke behoeften." (website LessonUp.com)

De database Kijk-goed bevat een grote selectie uit het online aanbod van de leden van het Netwerk Filmeducatie. De digtitale lessen zijn allemaal terug te vinden op het LessonUp kanaal van het Netwerk Filmeducatie. Met deze lessen over film leren leerlingen goed te kijken, creatief te onderzoeken en op bewegende beelden te reflecteren, zodat ze met een rijker wereldbeeld in het leven staan.

 

Is er een handig overzicht van alle online te bekijken films?

Op het YouTube-kanaal van het Netwerk Filmeducatie is een handige playlist te vinden waarop een selectie aan gratis (korte) films te vinden is. Volg deze YouTube playlist om op de hoogte te blijven van gratis en geschikte filmeducatie films.

 

Ik ben filmmaker. Kan ik mijn film publiceren op Kijk-goed?

Heb je als beginnende of gevorderde filmmaker een film gemaakt en ben je ervan overtuigd dat deze geschikt is voor educatieve doeleinden? Neem dan contact op met het Netwerk Filmeducatie via NetwerkFilmeducatie@eyefilm.nl.

 

Ik ben docent. Hoe kan ik helpen?

Het Netwerk Filmeducatie is constant op zoek naar docenten uit het funderend onderwijs. Sta jij voor de klas en heb je affiniteit met film? Neem dan contact op via NetwerkFilmeducatie@eyefilm.nl. Als docent kun je helpen met het testen van filmeducatie lessen, meedenken over hoe film geïncorporeerd kan worden in de verschillende onderwijscurricula, en beoordelen of (korte) films geschikt zijn voor in de klas.

 

Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie. Waar kan ik terecht?

Het Netwerk Filmeducatie adviseert onderwijs, filmbranche en andere culturele instellingen over de mogelijkheden van filmeducatie. Neem voor vrijblijvend advies contact op via NetwerkFilmeducatie@eyefilm.nl of neem een kijkje op de website www.filmeducatie.nl voor een overzicht van het landelijk filmeducatie aanbod. Je kunt er terecht voor workshops, lesmateriaal, schoolvoorstellingen en lezingen. Het aanbod is geschikt voor schoolgroepen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook vind je er inspirerende docententrainingen die je helpen om het medium film succesvol te integreren in je lespraktijk.