Casablanca

In de Tweede Wereldoorlog is Casablanca het toevluchtsoord voor Europeanen die naar de Verenigde Staten willen vertrekken. De Amerikaanse café-eigenaar Rick Blaine verzorgt illegale visa's aan mensen die willen ontsnappen aan de Nazi's. Als verzetsstrijder Victor Laszlo en zijn vrouw Ilsa Lund ook gebruik willen maken van Ricks illegale praktijken, komt Rick voor een dilemma te staan. Ilsa is zijn exgeliefde en Rick wil haar zo lang mogelijk in Casablanca houden. Rick wordt onder druk gezet door de Franse agent Renault, die weer opdracht krijgt van majoor Strasser, een officier van de Gestapo.

Een film gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het anti-nazi sentiment speelde in de Verenigde Staten en Europa. Zo ook moet Rick kiezen voor zijn geliefde Ilsa of de respect van verzetsheld Victor. In de film wordt ook nog zwaar gerookt, bijna in elke scène. Roken speelt een grote rol in de vormgeving van de personages, zo zegt de manier waarop ze sigaretten roken iets over hun karakter.

Lesmateriaal

In de Docentenhandleiding Film in de klas vind je algemene informatie over hoe je een film met de klas kunt bespreken. De werkbladen bij deze film bevatten opdrachten die aansluiten bij de bijzondere aspecten van deze film, maar zijn bij meerdere films inzetbaar. De opdrachten kun je in één lesuur met de klas uitvoeren.