Das Leben der Anderen

In 1984 staat de Berlijnse Muur nog overeind, als onneembare grens tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten. Hoewel iedereen in Oost-Duitsland in onvrijheid leeft, heeft toneelschrijver Georg Dreyman het eigenlijk zo slecht nog niet. Hij is het lievelingetje van de machthebbers en hij heeft een gevierde en mooie actrice als vriendin. Een van de corrupte ministers heeft zijn oogje op haar. Om de ‘concurrentie’ uit te schakelen, laat hij de smetteloze Dreyman 24 uur per dag volgen en afluisteren door de gevreesde Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst. Deze Oscarwinnaar voor beste buitenlandse film is meer dan een geschiedenisles: het is een knap gemaakte thriller over mensen die als ratten in de val zitten.

Lesmateriaal MovieZone:
In de Docentenhandleiding Film in de klas vind je algemene informatie over hoe je een film met de klas kunt bespreken. De werkbladen bij deze film bevatten opdrachten die aansluiten bij de bijzondere aspecten van deze film, maar zijn bij meerdere films inzetbaar. De opdrachten kun je in één lesuur met de klas uitvoeren.

Lesmateriaal DIA:
In navolging op het onderwijsmateriaal bij de film ‘Good Bye, Lenin!’ (3e druk, 2006) heeft het DIA lesmateriaal ontwikkeld bij de film 'Das Leben der Anderen' voor leerlingen geschiedenis 3 HAVO en VWO. Het materiaal is ook goed bruikbaar in de bovenbouw.