De Club van Lelijke Kinderen

NAAR HET GELIJKNAMIGE BOEK VAN KOOS MEINDERTS.

Een spannende kinderfilm over de boze minister president Isimo die besluit alle lelijke kinderen op te sluiten om het land schoon te krijgen. Paul, een jongen met grote flaporen, is stiekem verliefd op Sara, het mooiste meisje van de klas. Hij wordt meegenomen op een zogenaamd 'schoolreisje' maar weet te ontsnappen en komt samen met De Club van Lelijke Kinderen in opstand tegen de minister president.

Deze korte film is uitermate geschikt voor educatieve doeleinden. De art direction en het camerawerk dragen bij aan het creëren van een dystopische samenleving die ons sterk doet denken aan het fascistische Nazi-Duitsland van de Tweede Wereldoorlog. In de film wordt op een speelse wijze getoond hoe in een dictatuur mensen gebukt gaan onder een meedogenloos bewind. Het toont daarmee op een slimme manier de waarden van een democratie: een rechtsstaat waarbij het volk mag stemmen en wordt betrokken bij besluitvorming. Vanuit dit principe is het te begrijpen dat burgers onder een alleenheerser in verzet willen komen.

Het bijbehorende lesmateriaal is samengesteld door Movies that Matter en is goed te behandelen op school bij vakken als geschiedenis of maatschappijleer. Bovendien is de film uitstekend geschikt om leerlingen bewust te laten worden van discriminatie, machtsmisbruik en de vrijheid van meningsuiting.

In 2019 is er een speelfilm verschenen die gemaakt is door dezelfde regisseur.