Nice People (Trevligt folk)

In het Zweedse Borlänge wonen aardige mensen, als je de slogan van de stad mag geloven. Maar de aanwezigheid van een grote groep Somalische immigranten wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zodoende besluit idealist Patrik Andersson een groep Somalische jongeren te werven voor zijn bandyteam – een variant op ijshockey. (IDFA)

Nice People is de Zweedse, docu-variant van Cool Runnings, de hilarische film uit 1993 over de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Spelen. (MtM)

In deze komische feel-good docu worden we als kijker geconfronteerd met de vooroordelen rondom asielzoekers en immigratie. De film belicht het contrast tussen het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange en de Somalische vluchtelingen die volgens sommige inwoners een bedreiging vormen voor hun cultuur en samenleving. Het vormt daarmee een interessante studie van twee bevolkingsgroepen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen maar uiteindelijk toch veel gemeen met elkaar hebben.

De film is grappig en zegt daarnaast veel over politiek, racisme/discriminatie en mensenrechten. Mede hierdoor is de film toegankelijk voor het onderwijs: op een laagdrempelige manier kunnen scholieren en studenten zich verdiepen in het onderwerp. Het bijbehorende lesmateriaal stimuleert een bewuste kijkhouding en een kritische reflectie op maatschappelijke problematiek. Jongeren leren een eigen mening te vormen over integratie en inburgering, en waar nodig oplossingen te bedenken om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Deze film kun je online via Vimeo On Demand bekijken. Ook kun je een DVD aanvragen bij educatie@moviesthatmatter.nl