Toen mijn vader een struik werd

Deze film is nog niet online beschikbaar, wel beschikbaar op DVD.

Toen mijn vader een struik werd is een spannende roadmovie gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, over een meisje dat moet vluchten voor oorlog. Ondanks het ernstige thema heeft de film een lichte toon. Het verhaal wordt vanuit het kind verteld, met fantasie en humor.

De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: er breekt oorlog uit en Toda’s vader wordt opgeroepen als soldaat. Toda moet naar haar moeder die in het buurland woont en waar het veilig is. En zo begint Toda aan een avontuurlijke en spannende reis waarbij ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terechtkomt. Ze sluit vriendschap met een jongen die ook op de vlucht is. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Lesmateriaal
EYE ontwikkelde in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland en War Child lesmateriaal bij deze film, bestaande uit een speciale lesbrief en schermen voor het digibord met aanstekelijke en interactieve opdrachten.
De thematiek biedt een uitstekende mogelijkheid om in de behandeling van de film aan te sluiten bij het thema van 4 & 5 mei, dat in 2017 onder de slogan ‘Geef vrijheid door’ de relatie legt met persoonlijke verhalen.

Bij de film zijn ook toegankelijke opdrachten te vinden in de lesmethode Avonturen in het donker, met toegankelijke, actieve opdrachten. Laat de leerlingen bijvoorbeeld de opdracht doen over het thema ‘Personages, acteren en camera’: Acteren met je stem, gezicht en lichaam voor groep 3 en 4 (ook geschikt voor groepen 5 en 6) en Casting voor groep 7 en 8. De opdrachten zijn prima te verbinden aan Toen mijn vader een struik werd.

Er is bij deze film een audiodescriptie beschikbaar op Earcatch, klik hier.