Toen mijn vader een struik werd

De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: er breekt oorlog uit en Toda’s vader wordt opgeroepen als soldaat. Toda moet naar haar moeder die in het buurland woont en waar het veilig is. En zo begint Toda aan een avontuurlijke en spannende reis waarbij ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terechtkomt. Ze sluit vriendschap met een jongen die ook op de vlucht is. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Volwassen thema's als oorlog worden lichter door het te vertellen vanuit het perpectief van een kind.

Lesmateriaal
Eye ontwikkelde in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland en War Child lesmateriaal bij deze film, bestaande uit een speciale lesbrief en schermen voor het digibord met aanstekelijke en interactieve opdrachten.

In de les op LessonUp komen verhaalstructuur en filmische elementen uit deze jeugdfilm aan bod. Ook leert de leerling benoemen wat het van de keuzes van de maker vindt.