Yulia & Juliet

In de hopeloze omgeving van een jeugdinrichting vinden twee meisjes heil in de liefde voor elkaar. "Je bent de zon", zegt de een. "Doe niet zo poëtisch", zegt de ander terwijl ze stiekem zoenen. Ruimte voor hun relatie is er niet echt in de jeugdinrichting, maar wanneer een van hen vrij komt, worden ze volledig van elkaar losgerukt. Kunnen ze hun liefde later hervatten buiten de muren van de inrichting of is het beter als ze zich herenigen binnen de bekende maar afgesloten omgeving? De tienermeiden zijn hoe dan ook bereid hun toekomst op het spel te zetten voor elkaar. (NFF)

In deze korte film van Zara Dwinger maken we kennis met twee tienermeiden die een lesbische relatie hebben. Het is een moderne adaptatie van Shakespeare’s klassieke liefdesverhaal Romeo & Juliet met een LGBTQ twist. De twee personages worden met overtuiging vertolkt door Sara Luna Zorić (bekend van haar eerste hoofdrol in Take Me Somewhere Nice) en Dylan Jongejans.

Deze film is zeer geschikt voor in het onderwijs: het toont namelijk dat heteroseksualiteit niet de norm hoeft te zijn in onze huidige samenleving. Via een bijzondere vertelling kunnen scholieren in de klas leren hoe deze film is opgebouwd en wat het drama tussen de personages veroorzaakt.

Deze korte film is onderdeel van het educatieve programma Film + de maker:

Wat zou jij doen als je de scenarist of cameraman van een film was? Leerlingen verplaatsen zich in de filmmaker bij het kijken van een aantal korte films. Extra bijzonder: na afloop is er een Q&A met een van de regisseurs die een uitgebreid inkijkje geeft in het maakproces.

Het programma bestaat verder uit I Love Hooligans, Sevilla, en Sync.

Deze short kun je online bekijken via NTR KORT!